#olentodistanut

#olentodistanut on Fem-R:n kampanja, joka kannustaa ihmisiä kertomaan todistamastaan rasismistaan sosiaalisessa mediassa käyttämällä #olentodistanut-tunnistetta. Kampanjan tarkoituksena on osoittaa, että rasismi ei ole marginaalinen ilmiö, vaan se on laaja yhteiskunnallinen ilmiö, joka vaikuttaa rodullistettujen arkipäiväiseen elämään. Fem-R:n mielestä rasismiin ei voida puuttua, ellemme ole tietoisia, kuinka vakava ihmisoikeusongelma se on ja millä tavoin se esiintyy suomalaisessa yhteiskunnassa.

Yksityishenkilöiden lisäksi järjestöt, erilaiset yhdistykset ja julkinen hallinto voivat sitoutua #olentodistanut-kampanjaan. Osallistuminen tarkoittaa sitä, että järjestö sitoutuu vastustamaan rasismia sen kaikissa muodossa ja lupautuu kriittisesti tarkastelemaan omaa toimintaansa, jos rodullistettu ilmoittaa kokeneensa rasismia järjestössä.

Fem-R:n mielestä mikään järjestö tai taho ei ole immuuni rasismille, minkä takia meidän pitää olla aina valmiita muuttamaan toimintatapoja, jos ne koetaan rasistiseksi. Tulemme tulevaisuudessa tarjoamaan kampanjaan osallistuille myös koulutuksia siitä, kuinka tarkastella omia rakenteita kriittisesti ja luoda turvallisempaa ympäristöä kaikille ihmisille.

#olentodistanut-kampanjaan osallistuminen järjestönä ei merkitse sitä, että järjestö on rasismista vapaa tai etteikö järjestössä tapahtuisi syrjintää. Osallistuminen tarkoittaa sitä, että järjestö kuitenkin sitoutuu tarkastelemaan omia toimintatapojaan ja ottaa paremmin huomioon rodullistettujen tarpeet sekä kokemukset.

Tähän mennessä 59 järjestöä on ilmoittautunut mukaan kampanjaan. Voit ilmoittaa oman järjestösi osallistumisesta lähettämällä sähköpostia (noor@fem-r.fi) tai täyttämällä allaolevan lomakkeen.

#olentodistanut-kampanjaan osallistuminen järjestönä