#Ihmisoikeuslupaus

Fem-R:n #ihmisoikeuslupaus-kampanja nostaa ihmisoikeudet vaalikeskustelun ytimeen rasismin vastaisena viikkona 18.3.-24.3. Ihmisoikeudet loistavat usein poissaolollaan suurissa vaalitenteissä, vaikka niillä on valtava merkitys valtaosalle äänestäjistä erilaisista syistä.

Lue lisää Fem-R:n vaalitavoitteista täältä

Haluamme tehdä ihmisoikeuksista jälleen tärkeitä herättämällä keskustelua aiheesta, sekä osoittamalla, että suomalaiset äänestäjät haluavat kansanedustajia, jotka edistävät ihmisoikeuksia tinkimättömästi.

Osallistu kampanjaan sosiaalisessa mediassa hashtagilla #ihmisoikeuslupaus ja lupaa äänestää ehdokasta, joka edistää ihmisoikeuksia. Kerro sosiaalisessa mediassa, mitkä ihmisoikeusteemat ovat sinulle tärkeimpiä ja mihin tavoitteeseen haluat ehdokkaiden erityisesti sitoutuvan.

Yhdessä voimme osoittaa, että ihmisoikeudet ovat tärkeä aihe! Täytetään siis somet keskustelulla ihmisoikeuksista ja puhutaan yhdessä siitä, kuinka niitä pitäisi edistää. Tuodaan esille räikeät epäkohdat, joihin seuraavan eduskunnan on puututtava.

Kampanjaan osallistumalla voit purkaa eriarvoisuutta ja nostaa ihmisoikeuksia esille vaalikeskusteluissa. Viime vuosina Suomessa on yhä voimakkaammin luotu uhkakuvia rodullistetuista ihmisistä. Uhkakuvia, jotka eivät kunnioita ihmisoikeuksia ja jotka ovat vaaraksi naisten ja sateenkaariväestön oikeuksille.  #ihmisoikeuslupaus on rodullistettujen suunnittelema kampanja, jossa vaadimme meidän kaikkien ihmisoikeuksien edistämistä.

Rasisminvastaisena viikkona kannustamme kaikkia järjestöjä ja tahoja tuomaan esille keskeisimpiä ihmisoikeusaiheita omista näkökulmistaan, mutta Fem-R tuo viikon aikana esille erityisesti rodullistettujen kokemuksia. Julkaisemme viikon aikana eri vähemmistöihin kuuluvien henkilöiden tekstejä, joissa keskustellaan ihmisoikeuksista vaihtelevista näkökulmista.

Kannustamme ihmisiä myös lähettämään meille omia tekstejään, joita voimme julkaista blogissamme vaaleihin asti. Pidetään ihmisoikeuksia esillä, eikä anneta kenenkään luoda väkinäistä vastakkainasettelua eri vähemmistöjen/haavoitetussa asemassa olevien välille.

Yksityishenkilöille Tee ihmisoikeuslupaus ja vaadi, että ihmisoikeuksista keskustellaan vaalien alla ja kaikkien ihmisoikeuksia edistetään seuraavalla hallituskaudella.

Voit osallistua kampanjaan #ihmisoikeuslupaus lupaamalla, että äänestät ehdokasta, joka on sitoutunut ihmisoikeuksiin. Voit kampanjan aikana käyttää häsäriä sekä kertoa oman näkökulmasi, mitkä ovat Suomen keskeiset ihmisoikeushaasteet, joihin pitäisi kiinnittää huomiota seuraavalla vaalikaudella. Somessa voit haastaa myös muita ehdokkaita tekemään ihmisoikeuslupauksen.

Lisäksi voit tulostaa plakaatin, ottaa kuvan sen kanssa ja jakaa kuvan Instagramissa:

Tulostettava plakaatti tekstillä (PDF)
Plakaatti Instagramia varten

Ehdokkaalle — Tee ihmisoikeuslupaus ja lupaa, että pidät ihmisoikeusteemoja esillä vaalikeskusteluissa ja edistät ihmisoikeuksia poliittisessa toiminnassasi.

Voit osallistua kampanjaan #ihmisoikeuslupaus kertomalla, että sitoudut edistämään ihmisoikeuksia. Konkreettisesti tämä tarkoittaa, että sitoudut seuraavien järjestöjen vaalitavoitteisiin:

Voit ehdokkaana tulostaa plakaatin, ottaa kuvan sen kanssa ja jakaa kuvan Instagramissa: Tulostettava ehdokasplakaatti (pdf) tai Instagram-plakaatti.

Medialle — Tee ihmisoikeuslupaus ja lupaa, että haastat ehdokkaita ihmisoikeuskysymyksissä ja huomioit ihmisoikeusteemat työssäsi.

Medialla on suuri rooli ja vastuu siinä, minkälaisista aiheista ihmiset keskustelevat vaalien alla. Kampanja kehottaa median ottavan huomioon ihmisoikeusteemat sekä nostavan niitä esille vaalikeskusteluissa, jotta äänestäjillä olisi parempi käsitys ehdokkaiden tavoitteista ihmisoikeuksien edistämiseksi.

#Ihmisoikeuslupaus-kampanjan vierailijablogit löydät täältä:
Leif Hagert – Liian hyvä romaniksi?

Anni Koivisto – Suomi ja ihmisoikeudet – kenelle ja keneltä?

Sara Salmani – Christchurchin tapahtumant eivät yllättäneet

Fath E Mubeen – The impossible choice

Habiba Ali – Rasismin normalisointi