Fem-R vaatii Finnkinoa lopettamaan perussuomalaisten rasistisen vaalivideon esittämisen

Finnkino esittää elokuvateattereissaan perussuomalaisten vaalivideon, jossa ruskeita ja mustia ihmisiä rodullistetaan esittämällä heidät väkivaltaisena uhkana Suomen turvallisuudelle. Videossa väitetään, että rodullistettujen ihmisten takia naiset ja lapset eivät voi enää kävellä kaduilla Suomessa. Perussuomalaisten video ylläpitää vaarallisia ja haitallisia oletuksia rodullistetuista ihmisistä, joiden seurauksena oikeutetaan rodullistettuihin kohdistuvaa syrjintää, vihapuhetta ja väkivaltaa.

Videon esittäminen Finnkinon elokuvateatterissa normalisoi yhteiskunnassa esiintyvää rasismia, joka ajaa rodullistetut ihmiset marginaaliin ja aiheuttaa turvattomuutta rodullistettujen keskuudessa. Fem-R vaatii Finnkinoa välittömästi lopettamaan rasistisen videon esittämisen, koska sen sisältämä väkivalta ja rasismi vaarantavat ruskeiden ja mustien suomalaisten turvallisuuden.

“Finnkinon päätös esittää perussuomalaisten video on viimeisin osoitus muuttuvasta yhteiskunnastamme, jossa rasismi arkipäiväistyy ja on osa jokapäiväistä politiikkaa. Yrityksen mukaan demonisoivaa ja poliittista väkivaltaa sisältävää teos on sama asia, kuin muiden puolueiden vaalikampanjat. Tällainen ajattelutapa on askel lähemmäksi sellaista todellisuutta, jossa rasismi ei ainoastaan ole arkipäiväistä, mutta jopa oikeutettua”, sanoo Fem-R:n toinen puheenjohtaja Nitin Sood.

“Yleisöllä ei ole mahdollisuutta valita mainoksia, joita näkee elokuviin mennessä. Se tarkoittaa, että monet rodullistetut ihmiset joutuvat katsomaan teattereissa, kuinka heidät esitetään hirviöinä ja uhkana suomalaiselle yhteiskunnalle. Monet näistä ihmisistä ovat asuneet ja eläneet koko elämänsä Suomessa, mutta Finnkinon esittämä mainos esittää heidät ulkopuolisina omassa kotimaassaan. Tällaisella toiminnalla Finnkino on osallisena rasismin normalisoitumiseen”, kommentoi Fem-R:n puheenjohtaja Aurora Lemma.

“Perussuomalaiset esittää videossaan rodullistetut ihmiset uhkana naisten ja lasten turvallisuudelle. Kyseessä on puolue, joka on johdonmukaisesti vastustanut naisten ja muiden vähemmistöjen oikeuksien turvaamista esimerkiksi äänestämällä tasa-arvoista avioliittolakia vastaan ja torjumalla suostumusperustaisen lainsäädännön sekä translain uudistuksen. Tästä huolimatta heidän mielestään rodullistetut ihmiset tekevät Suomesta turvattoman naisille”, Fem-R:n puheenjohtajat jatkavat.

Fem-R vaatii Finnkinoa lopettamaan videon esittämisen elokuvateattereissaan. Minkään yhteiskunnallisen toimijan ei pidä toimia alustana rasismille. Lisäksi Fem-R suosittelee, että yritys laatii eettisen mainonnan periaatteet, jotta Finnkino ei tulevaisuudessa enää näyttäisi rasistista, sekstistä, homo- ja transfobista tai muutoin syrjivää materiaalia.

2 vastausta artikkeliin “Fem-R vaatii Finnkinoa lopettamaan perussuomalaisten rasistisen vaalivideon esittämisen

 1. Hei, tässä on pieni ongelma. Finnkino ilmeisesti esittää vain 30sek versiosta itse täysipitkästä videosta. Tämä 30sek versio on paljon riisutumpi eikä siinä puhuta ulkomaalaisista, maahanmuuttajista tai turvapaikanhakijoista mitään.

  Se on huomattavasti siistitympi, niin Finnkinon ristiinnaulitseminen sen takia, että he suostuvat ottamaan kaikkien puolueiden mainoksia on nyt vähän liikaa.

  Heidän teattereissaan siis ei pyöri mitään ” jossa ruskeita ja mustia ihmisiä rodullistetaan esittämällä heidät väkivaltaisena uhkana Suomen turvallisuudelle”

  Ne on leikattu pois teatteriversiosta (ilmeisesti)

 2. Faktantarkistus: Mainostoimiston osin nykyaikaseen sarjakuvagentreen, josta on tehty menestyselokuviakin, nojautuva tarina ei sisällä Fem-R.n väittämiä rasistisia aineksia.

  Ruskeita ihmisiä ihmisiä esitetään vain kaksi ruutua jossa toisessa toivotetaan ”welcome refugees” ja kerrottaa ”päättäjien lähettäneen kutsun hädänalaisille tulla turvaan”. Lisäksi mainitaan, että ”mukana tuli myös sellaisia, joilla ei ollutkaan tarvetta turvaan, mutta tämäkin pitää paikkansa.

  Kuvasarjassa, jossa nuori nainen kaapataan pakettiautoon on kaapaajilla kasvot peittävät hiihtopipot päässään, joten heidän taustoistaan ei voi sanoa mitään. Selkeästi Turuun sijoittuvasta puukoitukssa tekijä on esitetty tummana varjokuvana.

  Tarinan kärki kuitenkin kohdistuu kolmeen vaalien kautta valtansa saaneeseen päättäjään ja siihen miten he pettivät kansalaistensa luottamuksen. Kansan ketutuksesta nousee kostava henkiolento, joka ei kuitenkaan syyllisty Iltalehden mainostamaan kallonhalkaisuun.

  Video on ammattilaisen tekemä tefloninliukas mainos, johon ei elokuvan tarkastuskeinoin pysy puuttumaan, siitä Finnkinon kanta. Pahoin pelkään, että kyseessä on ns. täky, jolla pyritään saamaan tietyt tahot hyökkäämään itsetehdyn olkiukoin kyseistä videota vastaan.

  Jokainen voi tietysti toimia näkemyksensä mukaan, mutta kehoitan ensin katsomaan videon ja antamaan palautetta sen mukaan mitä videolla oikeasti esiintyy. Mikäli videota vastustetaan itse tehtyjen tai muualta kuultujen mielikuvien mukaan, tulevat persut pelamaan sanavapauskortin.

  Ei autetta heitä vaaalityössään vaan toimitaan järkevästi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *